2010. október 7., csütörtök

5%-os fedettség mellett értendő adatok..

Olvashatjuk szinte minden nyomtatókelléknél, legyen az toner vagy tintapatron..

De mégis mit jelent ez a mindennapokban?
A gyártók sem tudják ügyesebben megadni, mégha oly sokszor szídjuk is érte őket, x ezer oldal a névleges kapacitása a tonernek, 5% lefedettségű A4 oldal esetén... blablabla

Nézzük mit is értenek ez alatt?
5% az kb egy normál betűmérettel (10-12-es méret) normál sorközökkel teleírt oldal.

De mennyi is valójában 5% ? Ennyi:
 Ezt úgy képzeld el, hogy egy A4-es lapra ekkora kockát nyomtatva az pontosan 5%-os fedettség. Ha a tonerre az volt megadva, hogy 3000 oldalas, akkor a fenti ábrából +/-5% pontossággal annyit kell tudni kinyomtatni.
De mi a helyzet, ha képet vagy háttérrel ellátott dokumentumot nyomtatok?
Az kis túlzással (mert nem teljesen fekete oldalakat szoktunk nyomtatni természetesen) de közel 100%-os fedettségű nyomtatás. A fenti 3000 oldalas tonernél maradva ebből 20x kevesebben tudunk nyomtatni vagyis kb 150 oldalt!

Sokan az szerint próbálják mérni, hogy a múltkori tonerrel 2 hónapig nyomtattam, akkor a 2 hónap a tuti mérőszám.. hát nem igazán pontos mérés :)
Viszont miután nagyon kevés esetben nyomtatjuk heteken-hónapokon keresztül ugyanazt a dokumentumot, szinte soha nem fog a példányszám megegyezni 2 toner esetében. Hiszen van amikor vastagabb betűket használunk, van amikor képeket és szövegeket felváltva nyomtatunk, stb.

Néhány igazán komolyabb nyomtató rendelkezik olyan szoftverrel ami egészen pontosan megmutatja egy adott dokumentum kinyomtatása hány százalékos fedettségű volt. A mi normál számlánk (amiben van egy keret, a szokásos szövegek és egy kis kb 10x4cm-es logó) egészen pontosan 11,3%-os fedettségű a Xerox 8560 gépünk szerint. Ez azt jelenti, hogy ha ugyancsak a példánál maradva 3000 oldalas tonert használva nyomtatunk ilyeneket akkor 1327 számlát tudunk kinyomtatni.

Kicsit megpróbáltuk a tévhiteket eloszlatni a nyomtatókellékek kapacitás adataival kapcsolatban, reméljük sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése