2010. november 23., kedd

ISO szabvány szerinti kapacitás

2006 decemberében a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) új szabványokat fogadott el a tintapatronok (ISO/IEC 24711) és a színes festékkazetták (ISO/IEC 19798) oldalkapacitásának mérésére. Az új szabványok a 2004 júniusában megjelent, monokróm festékkazettákra vonatkozó ISO/IEC 19752 kapacitásérték-szabványt egészítik ki.

A tintapatronok és a színes festékkazetták kapacitására vonatkozó új ISO-szabványok világosan meghatározzák a kapacitást befolyásoló legfontosabb jellemzőket, és megbízható statisztikai elemzési eljárást alkalmaznak, így a kapacitás mérésekor valamennyi gyártó azonos módszerekre támaszkodhat. A nyomtatógyártóknak korábban nem állt rendelkezésükre egységes módszer a tintapatronok és a festékkazetták kapacitásának mérésére.

A fenti ISO/IEC-szabványok részletes adatai a www.iso.org/jtc1/sc28 címen olvashatók.


Az oldalkapacitás fogalma
Az oldalkapacitás a festékkazettával vagy tintapatronnal kinyomtatható oldalak számát jelenti. A nyomtatógyártók korábban eltérő módszereket használtak a kapacitás mérésére, ami megnehezítette a különböző márkájú nyomtatók pontos összehasonlítását. Ezért a Lexmark és más nyomtatógyártók az ISO-val közösen kidolgozták az oldalkapacitás mérésére szolgáló új szabványokat. 2006. december 13-án a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) elfogadta a tintapatronok (ISO/IEC 24711) és a színes festékkazetták (ISO/IEC 19798) oldalkapacitására vonatkozó mérési eljárások új szabványát. Az új szabványok a 2004 júniusában megjelent, monokróm festékkazettákra vonatkozó ISO/IEC 19752 kapacitásérték-szabványt egészítik ki.
Miért fontosak az oldalkapacitásra vonatkozó szabványok?

Az oldalkapacitás-szabványok segítségével a vásárló rendelkezésére áll a kellékanyagok kapacitásának objektív, pontos értékelése, így megalapozottabb döntést hozhat a termékekkel kapcsolatban. A tintapatronok és a színes festékkazetták kapacitására vonatkozó új ISO-szabványok világosan meghatározzák a kapacitást befolyásoló legfontosabb jellemzőket, és megbízható statisztikai elemzési eljárást alkalmaznak, így a kapacitás mérésekor valamennyi gyártó azonos módszerekre támaszkodhat.
Hogyan kell végrehajtani a teszteket?

Az ISO/IEC 24711 és 19798 specifikációk előírják, hogy az oldalkapacitást szabványos tesztoldalak nyomtatásával, ellenőrzött környezetben, alapértelmezett nyomtatóbeállításokkal kell megállapítani. A nyomtató környezetének hőmérséklete hatással lehet az oldalkapacitásra, ezért a tesztkörnyezetnek 23,0°C +/- 2,0°C hőmérsékletűnek kell lennie.

Az ISO/IEC 24712 szabványban meghatározott tesztfeladat A4-es vagy 8,5x11" méretű papír esetén is alkalmazható. A tesztfeladat egy PDF-fájl, amely az ügyfeleknél jellemzően előforduló négy oldalból és egy diagnosztikai oldalból áll, a nyomtatást pedig egy PDF-olvasó szoftver legfrissebb verziójával kell elvégezni.
Hány festékkazettát, tintapatront és nyomtatót használnak a tesztelés során?

Az élettartamot legalább kilenc festékkazetta (tintapatron) vagy festékkazetta-készlet (tintapatronkészlet) használatával kell vizsgálni. Ez megbízható becslést tesz lehetővé az átlagos várható kapacitással kapcsolatban a statisztikailag meghatározott határokon belül. A szabványok különböző gyártási dátumú és különböző gyártási helyekről származó kellékanyagok használatát javasolják a tesztelés során.

Legalább három festékkazetta- vagy tintapatronkészlet három különböző nyomtatón való tesztelése szükséges a nyomtatók közötti különbségekből adódó eltérések kiküszöbölése érdekében. Minden egyes nyomtatón azonos számú festékkazetta- vagy tintapatronkészlet tesztelését kell végrehajtani.
Az oldalkapacitás-értékek miért a kellékanyag és a nyomtató együttes rendszerére vonatkozóan vannak feltüntetve?

Az ISO-szabványok szerinti oldalkapacitás-értékeket mindig a kellékanyag és a nyomtató együttes rendszerére vonatkozóan adják meg. Ha a kapacitás értékét a teljes rendszer tekintetében adják meg, ez jól tükrözi a különféle nyomtatótípusok közötti különbségeket a nyomtatási sebesség, a színkonverziós táblák, a karbantartási feladatok és a tintakibocsátási frekvenciák terén.
Hogyan számítják ki az oldalkapacitás értékét?

Az ISO-szabvány szerinti hivatalos oldalkapacitás-érték nem lehet magasabb a megállapított átlagérték alsó 90%-os megbízhatósági szintjénél. Kilenc festékkazetta tesztelése esetén a maximális ISO-oldalkapacitást a következőképpen kell kiszámolni: ISO-oldalkapacitás = átlagos oldalkapacitás – (1,86 * (oldalkapacitás szórása / 3))
 
Miért nincs a nyomtatómra vonatkozó kapacitásérték feltüntetve?
A gyártók az ISO-kapacitásértékeket a jövőben megjelenő termékeire vonatkozóan fogják közzétenni.
 
Hogyan értelmezhető ez a szabvány a 10x15 cm-es méretű fényképek nyomtatása esetén?
Az ISO/IEC 24712 szabványban meghatározott nyomtatási feladat A4-es vagy 8,5x11" méretű papírra vonatkozik. Jelenleg nincs a 10x15 cm-es méretű nyomatokra vonatkozó ISO oldalkapacitási szabvány. Ezzel a kérdéssel egy új ISO-bizottság fog hamarosan foglalkozni. A 10x15 cm-es nyomatokra vonatkozó oldalkapacitás-szabványt várhatóan hamarosan fogják elfogadni.

A tartalmat a Lexmark Magyarország összefoglalója alapján készítettük, az eredeti oldal itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése