2015. július 6., hétfő

Tévé kisokos

A mai hatalmas tévéválasztékban nehéz kiválasztani azt, melyik az a televízió, ami neked a legjobban lenne, ha nem tudod pontosan, mi az a smart tévé, mitől 3D a tévé, vagy éppen mekkora a 32 inches, netán mit jelent a látószög.
Ezért összeszedtünk neked egy tévé kisokost, amiben megpróbálunk neked kibontani minden, ilyen mágikus szakszót, m és akkor könnyen el tudod dönteni, hogy melyik tévénket válaszd.

Mi az a smart tévé?
A smart tévéket (okostévéket) összekötheted az internettel, így (akár egy laptopon, vagy egy tableten, vagy a telódon) simán nézhetsz rajta klipeket, filmet, facebookozhatsz, hírportálokat olvashatsz. Kattints ide, mert van már smart tévénk 100 000 forinttól. Olcsóbb, mint a telefonod J

Mi az az ultra keskeny keret?
Ha ilyet látsz, egy tévénél az azt jelenti, hogy a tévé kerete a lehető legvékonyabb, ezért nem csak szép, hanem szinte az egész tévé egyetlen képernyő. Az ultra keskeny keret azért is jó, mert ha a tévéd képátlója mondjuk 106 centi, akkor maga a tévé is majdnem akkora.

Digital Crystal Clear:
Ha ilyet látsz, egy tévén az azt jelenti, hogy optimalizálja a képet, és mindig a legjobban, legszebben jeleníti meg, mert felismeri, hogy épp a nyaralási fotókat nézed rajta, vagy egy focimeccset: ezért automatikusan a legjobb minőséget adja, így neked nem kell állandóan a kontrasztot, meg a balancot állítgatni. Egyszóval, ha ezt látod: mindig tökéletes lesz a kép.
Nézz szét a LED tévéink között, és találd meg azt, ami neked a legjobban tetszik. http://www.webaruhaz.hu/haztartas/szorakoztato-elektronika/led-tv.html

Mit jelent a FULL LED tévé?
A Full led egy technológia, ami kristálytiszta, éles, és kontrasztos képet varázsol a tévédre. Leginkább akkor látod az eltérést, a full led és a nem full led közt, ha nagyfelbontású (HD) adást nézel. A HD amúgy is tökéletes, de ha FULL LED a tévéd, akkor még kontrasztosabb, élesebb, szebb, élethűbb a kép.

Hány Hertzes legyen a tévé? Mi értelme van a 100 HZ-es tévének?
A szemed a képet -  ha 50 Herz felett van (ez másodpercenként 25 képkocka) – folyamatosan mozgónak érzékeli. Ezért minden tévé minimum 50 Herzes. Ha 25 lenne, akkor szakadozva látnád. De akkor miért 100 Herzes? Mert a 100, pont kétszer 50, ezért szinte pihenteti, a szemed miközben nézed, mert a szemednek tényleg nincs semmi dolga csak élvezni a képet, mert 2 szeresen túlbiztosítottan mozgónak fogja látni. Mindemellett az olyan adások ahol gyors dolgok történnek (mondjuk egy focimeccs) kifejezetten hasznos. Nem veszed észre technikailag az 50 és a 100 herz közti különbséget, csak az agyad a szemed. És sokkal jobban élvezel egy 100 herzes tévét, mint egy 50 Herzest. Szóval, ajánljuk a 100 Hertzet, de nem kötelező.

Kell-e a tévére USB bemenet (vagy port)?
Ha szeretnéd a pendriveodat, vagy bármilyen eszközödet egyetlen pillanat alatt összekötni a tévével, igen.  Egy USB-s tévével egyszerűen beledugod, és kész. Egzakt példa: a nyaralós fotókat simán pendrive-ra másolod, és bedugod a tévébe, az felismeri, és máris 100 centiben látod. (De lehet ez kamera, vagy zene file-ok, mindegy)

HDMI csatlakozó: minek a tévére?
Mert a HDMI tömörítetlenül tolja jeleket, legyen az kép, vagy zene, így tökéletes minőségben adja le, ráadásul az összes ki, meg bedugott kábeleket elfelejtheted: elég a HDMI kábel a szolgáltatótól például J

A LAN bemenet.
Ilyet az okos tévékben (smart) találsz. Főleg akkor, ha nincs a tévében wifi. Na, elmondjuk: okos tévéd lehet wifis, vagy kábeles. Ha wifis, akkor a wifin keresztül kapcsolódik a netre, nem kell mellé LAN. Ha nem wifis, valahogy rá kell kötni az internetet, igaz? Na, ebbe a LAN lukba kell beledugni a kábelt, és máris van net a tévéden.

A tévé fényereje.
Nos, ez tényleg tök értelmetlen adat, mert biztosan fogod látni az adást, de nyilván minél magasabb (és ne is menjünk abba bele, hogy cd, azaz cadmium/négyzetméter a mértékegysége) annál kontrasztosabb a kép. Úgy, mint a mobilodon, amikor te választod meg a kijelző fényerejét.

Beszéljünk a felbontásról.
Az úgy van, hogy a tévé képpontokból áll össze. Milliónyi képpontból. Minél nagyobb egy tévé felbontása, annál több apró képpontból adja ki neked a teljes képet. Szóval, az a jó tévé, aminek minél nagyobb a felbontása, de nem kell megijedni, mert olyan tévét nem tudsz venni, aminek olyan alacsony a felbontása, hogy nem jó a képe. Ez is csak egy plusz, amit folyamatosan fejlesztenek a minél élesebb képért.

A képformátum:
A modern tévék már 16:9 es képformátumot használnak, azért nem négyzet alakúak, mint a régiek, amik 4:3 –assal dolgoztak. Ez az adat sem fontos neked, hiszen már minden adás 16:9 es arányú, de elmondjuk mit jelent még. Ha a tévéd egységbe számoljuk, akkor a hossza 16, a szélessége meg 9 egység. Az egység mindegy, lehet centi, vagy kilométer, lényeg, hogy ez egy arány.

Mitől LED a tévé?
A LED egy technológia. Olyan, mint régebben a plazma volt. LED és kész, nincs erről mit többet beszélni, hacsak nem plazma, vagy régi katódsugárcsöves tévéd van, mert akkor látni fogod, hogy a LED élesebb, kontrasztosabb, szebb, és ezred annyit fogyaszt, mint egy elavult plazma. Manapság már minden tévé LED, vagy LCD. (Az LCD egyébként folyadékkristály. Ha ezt a posztot most telefonon, vagy monitoron olvasod, az folyadékkristályos, nagy valószínűséggel)

Tévéméretek. Mekkora a tévé, mi az az inch?
A tévék méreténél inchben adják meg a képátlót. Egy inch, az 2,54 centiméter, de ennél egyszerűbb úgy megjegyezni, hogy a 32 inch, az a 81 centi. (Számold ki: 32*2,54). Megmutatjuk neked, milyen 32 inches (vagy kisebb) tévéink vannak, kattints. http://www.webaruhaz.hu/haztartas/szorakoztato-elektronika/led-tv/led-tv-32-81-cm-alatt.html A 32 inches tévék kb 80 centisek. Ezek egy 20 négyzetéteres, vagy az alatti méretű szobába már tökéletesek, főleg, ha belegondolsz, hogy a régi tévék maximum 60 centisek voltak J Kattints, és nézd meg a 32 inches vagy kisebb tévéinket, mert találsz már 43 000 forinttól.

Hajlított képernyő, az ívelt tévé
A hajlított képernyőjű tévék mostanában divatosak, Ha minket kérdezel a világion semmi értelme nincs, azon kívül, hogy ha valami igazán ínyenc vagy, akkor – az ívelt forma miatt – egy kicsit játszik a periférikus látásoddal is, így olyan, mintha körülölelne a tévé, ami bizonyos esetekben tényleg élmény, de nem biztos, hogy megéri a több százezer forint pluszt. Mindenesetre nekünk van ilyen tévénk is, nézz szét, de mi nem vennénk ilyet, mert felesleges.

A képátló
Ezt már leírtuk többször, de egy fontos dolgot tudnod kell: a képátló tényleg az átló, tehát nem olyan magas, vagy olyan hosszú a tévé. Ez a bal felső saroktól a jobb alsó sarokig mért átló.

A 3D tévé. Fontos a 3D?
Vannak adások (meg dvd-k például) amit már 3D technológiával forgattak, és tényleg olyan mintha moziban ülnél a Jurassic park 3D-n, és szemüveg kell hozzá. DE! A legtöbb adás nem 3D. Ezért a 3D tévén van egy gomb, ami azzá varázsolja. (Na, meg a szemüveg) akár a Híradót, vagy az RTL esti filmjét. Tényleg halál jó, de nem olyan lesz, mint a moziban. Nehéz leírni, de látni fogsz mindent 3D ben, nagyobb élmény lesz, sőt, nagyon nagy élmény, de nem olyan mint a moziban. Mindenesetre mi csak 3D tévét vennénk, mert tényleg szuper.
Itt vannak a 3D tévék, és sok alig drágább, mint a 2D-s. http://www.webaruhaz.hu/haztartas/szorakoztato-elektronika/led-tv.html?tv3d=I

Mekkora tévé kell neked?
Ülj le a kanapédra (vagy oda ahonnan nézni akarod majd, ezt ki is lépheted egy szakboltban). Nyújtsd ki a kezed, emeld a szemeddel egy magasságba, szorítsd ökölbe, és ha az öklöd mellett egy kicsit még látod a tévét: kb. ekkora tévé kell neked, otthonra. Ha nem takarja ki, akkor túl nagy a tévé, ha egyáltalán nem látod a tévét az öklödtől, akkor meg nagyobb kell.
Ha megvan a mérete, akkor tőlünk itt most megveheted J Kattints ide.

Mi az a látószög (betekintési szög) a tévéknél?
Az a szög, amiből még tökéletesen látod a képet. A tévét általában szemből nézed. Ez ugye a 90 fok a tévéhez képest, de nem mindig onnan nézed. Van, amikor oldalról, és jó lenne, ha oldalról is látnád a képet, igaz? Egy tévé akkor jó, ha minél nagyobb a látószöge, mert akkor van az, hogy szinte mindenhonnan látod a képet, nem kell pont szemben ülni. Értelemszerűen a látószög nem lehet nagyobb, mint 180 fok, mert akkor már a tévé mögött vagy J

Mi az a HD Ready?
A Hd ready egy tévé esetében semmi mást nem jelent, minthogy alkalmas arra, hogy a csatornákat HD üzemmódban is mutassa. Tehát, ha van az M1-en egy adás, és te eddig láttad a HD feliratot, de régi a tévéd, akkor te nem biztos, hogy HD ben (tehát hatalmas felbontásban) láttad. Csak oda van írva. Ha HD Ready tévéd van, akkor amelyik adás HD azt a tévéd automatikusan nagy felbontásban mutatja neked, mert képes rá.

A hangja a tévének:
A LED tévék hangja általában elég ahhoz, hogy jó minőségben halld az adást, de kicsik a hangszóróik, hiszen a képet maximalizálják. Néhány wattos a hangerejük, maximum. A kocsidban levő rádióé mondjuk 2*25 a tévének meg 2*10 vagy 2*15. Tehát jól fog szólni, de ha szeretnéd (főleg egy smart tv esetén) a youtube-ot úgy hallgatni, mint a kocsidban a rádiót, akkor érdemes venned egy házimozi rendszert, és össze kell kötni a tévéddel, azért hogy tökéletes élményed legyen.

Ennél több tudásra nem nagyon van szükséged ahhoz, hogy kiválaszd azt a tévét, ami neked a legjobb. Van még néhány olyan adata (színhőmérséklet, és ilyesmik) amik igazából senkinek nem fontosak, de feltüntetik, de ezzel már tényleg semmi okod foglalkozni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése