2014. november 6., csütörtök

Éltető erőink a vitaminok

A melankolikusabb hangulat, a levertség, a fáradékonyság, és a motiválatlanság fakadhat abból is, hogy kevés a vitamin a szervezetünkben. Meg kell hát erősítenünk védekezőképességét, különösen most, mikor az ősz is elköszön tőlünk, és érkezik a tél.

Ismered Ica nénit?
Élénken él bennem Ica néni képe az általános iskolából. Ica nénit rettegte a nyolcadikos évfolyam, később középiskolában imába foglaltuk nevét. Szigorú volt, és sokat követelt, meg ronda vörös haja volt, és állandó vegyszerszaga. Tőle hallottam először arról, hogy vannak vízben és vannak zsírban oldódó vitaminok. Ica néni ügyesen tanított: a zsírban oldódó vitaminokat úgy jegyeztette meg, hogy azt mondta: ezek a  D E K A vitaminok. Az összes többi vízben oldódik. A kétféle vitamin típus között annyi a különbség, hogy a vízben oldódóakat nem képes tárolni a szervezet, ezért újra és újra minden nap pótolni kell. A zsírban oldódóakat szervezetünk képes raktározni. A vitaminok ésásványi anyagok kincset érnek a szervezetnek, hiányuk komoly betegségek kialakulásához vezethet. Elengedhetetlen a pótlásuk, szinten tartásuk, főleg az őszi időszakban.

A vitaminok királya: a C-vitamin.
A C-vitamin hazánk büszkesége. Ki ne tudná, hogy Szent-Györgyi Albert felfedezése. Nem zsírban oldódik. Vízben: ezért naponta pótolnunk kell. Rossz hír, hogy szervezetünk képtelen előállítani. Jó hír viszont, hogy túladagolni lehetetlen, a bevitt fölösleg ugyanis távozik. Táplálékkal és táplálékkiegészítőkkel vihető szervezetünkbe.

Mennyi C vitamint kell bevinni?
Azt mondják, sok gyümölcsben van. Ez biztos. De az idejekorán leszedett - hajó aljában beérő gyümölcsök- vélhetően nem tartalmaznak elegendő mennyiséget. Elengedhetetlenek ugyan, de nam tartalmaznak akkora dózist ami kell a szervezetnek:  ez 1000 mg. Naponta egy ilyen tabletta és elkerülnek a hiánybetegségei.

Mire jó a C-vitamin?
A C-vitamin immunrendszerünk védőpajzsa! Kiváló antioxidáns, lassítja az öregedés folyamatát, segít megelőzni a rákot. Ellenállóvá teszi szervezetünket a különböző vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. Nemet mond a náthára és influenzára. Gyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat, gyulladáscsökkentő hatása van, védi a fogíny egészségét. Csökkenti a vérnyomást, és segíti a vas felszívódását a szervezetben. Egyszerűen tényleg csodaszer. Van itt még valami. Különösen ajánlott dohányosoknak! A dohányzás nagymértékű C vitamin elvonást jelent a szervezetnek, ennek pótlása elengedhetetlen. És mindenképp minimum 1000 mg-ot egy nap.

Szemünk fénye: az A vitamin
Sokan vannak akik éjszaka, vagy szürkületkor gyengébben látnak, mint nappal. Nagyon zavaró és kicsit ijesztő is. A megoldás az A vitaminban rejlik. Az A vitamin zsírban oldódik, vigyázni kell tehát az adagolással. Provitaminja a béta karotin, amit főleg a nyers sárgarépában találunk meg. Az Avitamin hosszan fennálló hiánya akár teljes vaksághoz vezethet. Jó hír viszont, hogy az A vitamin C vitaminnal kombinálva segíthet a szürkehályog kialakulásának megelőzésében. Mire is jó még? Természetesen ez is antioxidáns. Felelős gyermekeink csontjainak egészséges fejlődéséért. Fontos eleme a fogaink, bőrünk, hajunk, körmünk egészségének. Hölgyeim, ha a nehéz napok az átlagosnál kicsit hosszabbak vagy erősebbek, semmiképpen se felejtsék el pótolni a kiürült A vitamin készleteiket.

Fontos zsírban oldódó vitaminunk, sajnos a szervezet csak rövid ideig képes tárolni. Sőt, a  táplálékkal bevitt K vitamin csak részben szívódik fel, ezért ez pótlásra szorul, hogy az egészséges szint fenntartható maradjon. Nevét is a véralvadásról kapta, K, mint koaguláció. Elengedhetetlen az újszülötteknek a vérzékenység megelőzésére, valamint műtéten átesetteknek, a véralvadás, gyógyulás elősegítésére. Hozzájárul a csontok egészségének fenntartásában. Különösen ajánlott a kemoterápiás kezelésben részesülők számára, továbbá azoknak, akik antibiotikumos kúrát tudnak maguk mögött. Segít a rák megelőzésében.


Kerülje el a vitminhiány okozta rövid, vagy hosszú távon előbukkanó betegségeket, hisz ezekre a vitaminokra szervezetünknek szüksége van. Ráadásul most jön a karácsony és kevés szebb, hasznosabb ajándékotadhatunk szeretteinknek, mint egészséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése