2009. november 4., szerda

Milyen nyomtatót vegyek?

Kezdetektől próbáljuk hangsúlyozni, hogy nyomtató vásárlás elött érdemes körülnézni a kellékanyagok árairól is, mert az olcsóról hamar kiderül, hogy drága!

Tudva levő, hogy a nyomtató gyártók, már régóta nem az eladott nyomtatókból profitálnak, hanem az utána folyamatosan felmerülő kellékanyagok értékesítéséből. Ami tendencia igazábol csak akkor, és annak okoz problémát, aki tájékozódás nélkül megveszi a "legolcsóbb" óriásplakátos tintafröcskölőket :)

Szükségünk van rá, használjuk. Nincs is ezzel semmi gond! Egy kis odafigyelést érdemelne a vásárlás elött, és mindjárt 10 esetenként 100 ezreket spórolhatunk évente.

Nyomtató vásárláskor ne -csak- a nyomtató árát nézzük a cimkén, hanem vegyük figyelembe a folyamatosan felmerülő költségeit.

Íme egy kis áttekintés:

Mátrix: Sokak szerint elavult, pedig nem így van! Sok helyen használnak a mai napig mátrix nyomtatót, ahol a minőség nem túlzottan fontos, viszont a mennyiség és gazdaságosság igen! Számlák nagy mennyiségben nyomtatása, könyvelők, raktárkészletek, főkönyvi kivonatok..

Sebessége: Nagyon gyors
Minősége: Elfogadható (csak szövegnyomtatáshoz)
Terhelhetőség: akár 10-100.000/hó
Kellékanyag ára: (Nagyon olcsó)
Utángyártott kellékanyag: kapható szinte mindhez (néhány száz forint)

Tintasugaras: Talán a legelterjettebb, sokoldalú falhasználhatósága miatt. Használható szöveg, kép, fénykép nyomtatáshoz. Sajnos gazdaságosnak nem mondható, de megfizethető az ára és tökéletes a minőségbe! Kis irodai, vagy otthoni használatra ezt ajánljuk. Otthoni fotó nyomtatáshoz, levelek, házi feladatok, prezentációk elkészítéséhez kiváló.

Sebessége: Elfogadható (8-25 oldal/perc)
Minősége: Kiváló
Terhelhetőség: akár 500-2500/hó
Kellékanyag ára: (A jól választott nyomtatóhoz olcsó, de nagyon borsos is lehet!)
Utángyártott kellékanyag: kapható szinte mindhez (néhány száz forinttól, néhány ezerig)

Mono Lézernyomtató: Fekete-feher nyomtatáshoz, gyors, gazdaságos, minőségi. Ahol már a tintasugaras nem gazdaságos, de nincsen szükség színes nyomtatásra. Számlázás, szórólapok, árlisták, levelek leginkább a felhaszálási területe.

Sebessége: Gyors (15-40 oldal/perc)
Minősége: Kiváló
Terhelhetőség: akár 200-20.000/hó
Kellékanyag ára: (A nyomtatható oldalak számával összevetve gazdaságos)
Utángyártott kellékanyag: kapható szinte mindhez (általában az eredeti töredékéért)

Színes Lézernyomtató: Ma már ez is a megfizethető kategóriába tartozik, néhány tízezer forinttól elérhető. Ahol a tintasugaras nyomtatás már drága, de szükség van a színesben nyomtatáshra is. Gyors, gazdaságos, de fénykép minőséget ne várjunk tőle, nem is arra van kitalálva! Brossúrákhoz, szórólaphoz, igényesebb levelekhez, névjegykártyákhoz, kiváló! Itt nagyon érdemes odafigyelni a kellékanyag ára és a vele kinyomtatható oldalak számára! A kellékanyag cseréje ugyanannyiba (vagy sokszor többe is) kerül mint maga a nyomtató! Ezzel, ha számolunk előre nem ér meglepetés. A lapkölstége így is töredéke a tintasugaras nyomtatókhoz viszonyítva, de egyszerre "több oldalra elegendő" kelléket vagyunk kénytelenek megvásárolni. Egy egy toner 1-8.000 oldalra elegendő.

Sebessége: Elfogadható (4-20 oldal/perc)
Minősége: Megfelelő
Terhelhetőség: akár 2.000-20.000/hó
Kellékanyag ára: (A nyomtatható oldalak számával összevetve gazdaságos)
Utángyártott kellékanyag: egyre több típushoz kapható

Szilárd tintás nyomtató: Az ára az első ami szembetűnik. Bizony nem otthoni felhasználásra való még manapság. Viszont, ha a minőség, sebesség, megbízgatóság, sokoldalúság, olcsó lapköltség számít, akkor ez a legjobb választás! Minősége akár a fotónyomtatókkal vetekszik, sebességben bármely nagygéppel felveszi a versenyt. Nincs "majdnem kiürült" festékkazetta, (az utolsó lapot is ugyanolyan telítettséggel nyomja mint az elsőt) Maga a gép, már az elérhető kategóriába tartozik, de csak akkor érdemes befektetni egy ilyenbe, ha valóban ki is tudják használni.

Sebessége: Nagyon gyors (30-50 oldal/perc) színesben is.
Minősége: Kíváló
Terhelhetőség: akár 60.000-180.000/hó (!)
Kellékanyag ára: (A nyomtatható oldalak számával -színesben is- összevetve gazdaságos)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése