2020. március 24., kedd

Friss házi kenyér könnyedén


A jelenlegi helyzetben nem szívesen mozdulunk ki friss pékáruért sem, pedig kenyérre, péksüteményre minden nap szükségünk van.
Itt van hát az alkalom, hogy kipróbáljuk, milyen az, amikor friss házikenyér vagy péksütemény illatozik az asztalon. Rá fogunk jönni, hogy egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség. Ehhez persze nem árt egy jó robotgép, amivel megspórolhatjuk a dagasztás fáradságos műveletét.


Az új, mérleges Bosch MUM5 robotgépekkel még egyszerűbben megy az előkészítés, hiszen nem kell a hozzávalókat külön kiméregetni és ezzel millió mosatlan tálkát gyártani, hanem csak egymás után berakjuk a gép keverőtáljába az alapanyagokat, és közben mérünk a gép beépített mérlegével. A tára-funkciónak köszönhetően számolgatnunk sem szükséges a grammokat, hiszen minden egyes alapanyag után egy mozdulattal le tudjuk nullázni a mérleget.

Az 1000 W-os, erős motorral felszerelt Bosch MUM5-ös robotgépek egyszerre akár 2 kg-nyi kelt tésztával is könnyedén megbirkóznak.










Teljes kiőrlésű szendvicskenyér

Az alábbi alapreceptből puha és foszlós, ráadásul egészséges teljes kiőrlésű kenyeret süthetünk.

Hozzávalók
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g fehér liszt
50 g búzasikér
270 ml langyos víz
100 g tejföl
30 g puha vaj
1 cs. szárított élesztő
2 teáskanál só

Elkészítés
A hozzávalókat jól dagasszuk össze a robotgép dagasztókampójával 3-as-4-es fokozaton, majd 1 órára tegyük meleg helyre kelni a tésztát. Az egy óra elteltével gyúrjuk át, formázzuk meg, majd letakarva pihentessük 30 percig.
Végül előmelegített, 200-220 fokos gőzsütőben a kenyeret kb. 50 perc alatt süssük meg. Hagyományos sütőben is nagyon finom lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése